Haal je al een tijdje niet meer de energie uit je werk die je nodig hebt? En droom je er weleens van om iets anders te gaan doen, maar weet je niet goed wat? Of hoe je dat dan moet bereiken? Daar worstel je echt niet als enige mee. Je loopbaan is er eentje vol uitdagingen en soms heb je wat hulp nodig bij de volgende stap. Omdat je niet goed weet wat die volgende stap moet zijn. Of omdat het lang geleden is dat je voor het laatst solliciteerde. 

Wat je dan nodig hebt zijn nieuwe inzichten en handvatten om weer regie te krijgen over je carrière. Een sollicitatiecoachingstraject helpt je daarbij. Bij De Online Sollicitatie Coach hebben we daar een mooi coachingsprogramma met 6 modules voor, namelijk het ‘Solliciteer als een PRO’ programma. In dit artikel gaan we dieper in op 2 onderdelen uit het coachingstraject, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het jou verder kan helpen. 

Zoektocht naar de ideale baan

Een belangrijk onderdeel van het sollicitatiecoachingstraject is de module die gaat over de zoektocht naar de ideale baan. De ideale baan is vooral een baan die bij je past. Dan hebben we het niet alleen over passend bij wat je kan, maar ook passend bij je leven. Een baan moet intellectueel, maar ook emotioneel bij je passen. Hoe ziet jouw leven er nu uit? Past een fulltime baan daar eigenlijk wel bij? Of blijft er dan niet genoeg energie over voor de andere dingen die je leven mooi maken? 

Natuurlijk wil je ook weten wat voor type baan bij je past als je kijkt naar je vaardigheden. Daarvoor is een Talentscan een handig hulpmiddel. Deze vaardigheidsscan geeft je in 15 minuten meer inzicht in waar je goed in bent en wat je minder goed afgaat. Daarnaast vertelt het je welke collega’s en leidinggevenden bij je passen en welke rol/functie bij jou past. Misschien ambieerde je altijd een leidinggevende functie, maar blijkt dat helemaal niet bij je profiel te passen. 

Het uiteindelijke doel is concreet maken naar wat voor baan je op zoek wilt gaan. Daarbij draait hem om vragen als:

  • Waar krijg je energie van?
  • Hoe houd je het lang vol?
  • Wat wil je gaan doen en waarom?
  • Hoeveel uur wil je per week werken?
  • Wil je veel reizen of liever niet?
  • Wil je graag thuiswerken of juist voornamelijk op locatie?

Uit de antwoorden rollen een aantal functietitels die passen bij wat je zoekt. Bij dezelfde rol passen vaak meerdere functietitels. Als je dat niet weet, loop je heel wat vacatures mis. Door een complete lijst op te stellen, weet je precies welke banen er allemaal bij je passen. 

 

Oefensollicitaties

Na elke module van het ‘Solliciteer als een PRO’ programma volgt een oefensollicitatie. Die duurt inclusief feedback een half uur. Oefensollicitaties hebben een dubbel doel. Aan de ene kant leer je om te solliciteren. Zeker als het een tijd geleden is dat je voor het laatst solliciteerde, is dat heel waardevol. Je moet echt weer even gewend raken aan het solliciteren. Dat doe je het beste in een veilige ruimte waar je de situatie van een echte sollicitatie precies nabootst. 

Aan de andere kant is het afsluiten van een coachingsessie met een oefensollicitatie een manier om te leren om alles wat er besproken is verbaal over te brengen. Denk aan de ‘Zoektocht naar de ideale baan’ die we hierboven bespraken. In de oefensollicitatie bespreek je dan waar je naar op zoek bent, wat je vaardigheden en talenten zijn en waar je minder goed in bent. Door dit te oefenen leer je hoe je de antwoorden oprecht overbrengt, zodat het geen riedeltje wordt. 

Tijdens oefensollicitaties ben je niet alleen de sollicitant, maar draaien we de rollen ook om. Daardoor ervaar je hoe is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Voor een recruiter lijken sollicitaties misschien dagelijkse kost, maar ook zij vinden het spannend. Daarnaast zie je ook meteen hoe een goede sollicitatie verloopt. En leer je hoe je jezelf het beste presenteert. 

 

Coachingsessies met een NOBCO-gecertificeerde coach

Ben je benieuwd wat het ‘Solliciteer als een PRO’ programma van De Online Sollicitatie Coach voor jouw carrière kan betekenen?

Neem dan contact op voor meer informatie over het coachingstraject. Of boek alvast via onderstaande knop een half uur durend sollicitatie-coachingsgesprek. Als NOBCO-gecertificeerd coach zorg ik samen met jou dat je weer grip krijgt op je carrière!