Heb jij binnenkort een online sollicitatiegesprek? Een optimale voorbereiding is hierbij net zo belangrijk als bij een fysiek sollicitatiegesprek. Toch komt het vaak voor dat sollicitanten een online gesprek minder goed voorbereiden en daardoor een mooie baan mislopen. Trap niet in deze valkuil: onderschat de voorbereiding van een online sollicitatiegesprek niet. We helpen je graag op weg en geven je vijf redenen waarom je jouw online sollicitatiegesprek beslist goed moet voorbereiden.

 

Een optimale voorbereiding voor je online sollicitatie is net zo belangrijk als bij een fysiek gesprek.

 

1. Met een optimale voorbereiding voorkom je stress

Onzekerheid kan een grote stressfactor zijn bij sollicitaties. Door je gesprek goed voor te bereiden voel je jezelf zekerder, en daardoor ben je minder gespannen. En dat leidt er weer toe dat je scherper bent en de juiste antwoorden geeft op de vragen die worden gesteld.

2. Oefening baart kunst

Solliciteren kun je leren. Net als voor veel andere vaardigheden, geldt ook voor (online) sollicitatiegesprekken voeren dat wanneer je het vaker doet, je er steeds beter in wordt. Zie het voorbereiden van een sollicitatiegesprek dan ook als een leerproces. Net als met een examen op school, presteer je beter als je je voorbereidt.

3. Je bent beter voorbereid op tegenslag

Het kan gebeuren dat je van slag raakt, als bijvoorbeeld het gesprek niet zo verloopt als verwacht. Bij een onverwachte vraag bijvoorbeeld, je valt stil of wordt nerveus omdat je het antwoord niet weet. Of omdat je internetverbinding hapert en je degene die je interviewt helemaal niet verstaat. 

Met een goede voorbereiding kun je verrassingen en tegenslagen niet voorkomen, maar je zorgt er wel voor dat je beter weet hoe je er mee om moet gaan.

4. Je maakt een sterke indruk

Door een goede voorbereiding voel je jezelf niet alleen zekerder, je straalt het ook uit. HR-medewerkers en  anderen die vaak professioneel sollicitatiegesprekken voeren zien dat direct, ook als ze jou niet letterlijk tegenover zich zien, maar op een scherm.

5. Je gesprekspartners zijn altijd goed voorbereid

Onderschatting ligt op de loer bij online sollicitaties. Het lijkt minder spannend, je zit namelijk ‘gewoon’ thuis. Dat kan een voordeel zijn, maar realiseer je dat het gesprek zelf inhoudelijk niet anders is dan wanneer het op locatie zou zijn.

 De recruiter, de manager of met wie je het gesprek ook hebt zal een online gesprek op dezelfde manier voorbereiden als een gesprek op locatie. Zorg dat je dat zelf ook doet.

Bonustips voor het voorbereiden op een online sollicitatiegesprek

Om jou op weg te helpen, zetten we graag 3 tips voor je op een rij om te zorgen dat jouw online sollicitatie soepel verloopt! 

  • Wat is de beste plek om je online sollicitatiegesprek te voeren? Denk aan goede lichtinval, of een ruimte galmt en/of er veel achtergrondruis is, een nette achtergrond en meer.
  • Waar moet je rekening mee houden voordat je online sollicitatiegesprek begint? Zorg dat je niet gestoord kan worden, zet je telefoon uit, zet de deurbel op stil en geef je eventuele partner, kind en huisdieren instructies je niet te storen. (Hoewel katten een soort zesde zintuig schijnen te hebben: voer je een belangrijk videogesprek? Tijd om keihard te miauwen! Zet Minous dus ook even de kamer uit).
  • Zorg voor een goede en stabiele internetverbinding. Vraag anderen op je thuisnetwerk gedurende de tijd van het online sollicitatiegesprek dus even niet te Netflixen of bestanden te downloaden.

Met een optimale voorbereiding op weg naar jouw droombaan

Deze vijf redenen vormen samen dé ultieme motivatie voor een optimale voorbereiding van jouw online sollicitatiegesprek: je vergroot de kans op een succesvol verloop van het gesprek enorm, waardoor jouw droombaan een stuk dichterbij komt.