Onze gemiddelde aandachtsspanne neemt de laatste jaren sterk af. Dat geldt ook voor recruiters: zij beoordelen je CV vaak in maar zes tot acht seconden. Een goede eerste indruk van jouw CV is dus belangrijk, anders overleef je de eerste CV-check van een sollicitatieprocedure gelijk al niet. 

Hoe zorg je ervoor dat jouw CV de aandacht van recruiters vasthoudt? Ik help je op weg met zeven direct toepasbare tips!

Tip 1: Gebruik een professionele profielfoto

Je profielfoto op je LinkedIn-profiel is vaak het eerste waar een recruiter naar kijkt. We zijn nou eenmaal zo geprogrammeerd dat afbeeldingen en foto’s als eerste onze aandacht trekken. Het is dus heel belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je LinkedIn profielfoto. Bijvoorbeeld door :

  • Te zorgen voor een rustige en egale achtergrond;
  • Geen pasfoto, vakantiefoto’s of selfies, maar een van voren genomen portretfoto. (hoofd tot middel)
  • Hoge kwaliteit en scherpe foto. Een wazige foto is niet fijn om naar te kijken.
  • Tot slot: Trek je mooiste glimlach aan voor de foto 🙂

Tip 2: Doe een extra spellingscontrole

Spelfouten zijn voor veel recruiters aanleiding om een CV direct terzijde te schuiven. Dat is logisch voor functies waarin taalbeheersing belangrijk is, maar daarnaast geldt dat een recruiter een spelfout op je CV ziet als een teken dat je de sollicitatie niet serieus genoeg neemt.

Dus: check en dubbelcheck je CV op spelfouten, of laat iemand anders het extra controleren. Hou ook in je achterhoofd dat spellingcheckers je tekst nooit 100% foutloos maken.

Tip 3: Zet een korte persoonlijke samenvatting bovenaan je CV

Je maakt het recruiters makkelijker als je bovenaan je CV, dus voorafgaand aan je opleidingen en werkervaring, een korte persoonlijke samenvatting maakt.

Denk hier wel goed over na: de tekst moet kort zijn, maar wel scherp neerzetten wat voor persoon je bent en wat je belangrijkste kwaliteiten zijn.

Tip 4: Maak je CV overzichtelijker met witruimte

Al is je CV inhoudelijk nog zo sterk, als je alle tekst dicht op elkaar zet is het niet prettig leesbaar. Voeg voldoende witregels toe tussen de verschillende onderdelen van je CV. Je CV oogt hierdoor rustiger en overzichtelijker. Een recruiter kan hierdoor sneller relevante informatie vinden.

Tip 5: Hou rekening met ATS

Recruiters maken vaak gebruik van ATS. Dit staat voor Application Tracking Software. Deze software scant vaak op bepaalde termen. Om de kans te verkleinen dat de software jouw CV niet goed interpreteert kun je het volgende doen:

  • Gebruik zo veel mogelijk standaard termen, zoals ‘Werkervaring’ en ‘Opleidingen’.
  • Zorg dat functienamen, bedrijfsnamen en opleidingsnamen correct gespeld zijn. 
  • Gebruik je dezelfde term meerdere keren, zorg dan dat deze consequent hetzelfde gespeld is.

Tip 6: Gebruik een professioneel e-mailadres

Een e-mailadres als partyanimal_for_life@gmail.com kan een recruiter aan het twijfelen brengen of je de sollicitatie wel serieus genoeg neemt. Zet op je CV bij voorkeur een e-mailadres dat bestaat uit je voornaam of voorletters en je achternaam. Heb je dit niet? Maak het eenvoudig aan bij een van de vele e-mailproviders zoals Gmail of Outlook.

Tip 7: Kies een standaard lettertype

Standaard lettertypes zijn niet voor niets standaard, deze lettertypes zijn doorgaans het prettigst leesbaar. Proberen op te vallen met een bijzonder lettertype kan averechts uitpakken. Gebruik bij voorkeur Arial, Helvetica of Verdana.

CV hashtagCVcheck hashtagCVtips hashtagCurriculumvitae hashtagrecruiters hashtaglinkedintips hashtagsolliciteren hashtagsollicitatie hashtagsolliciteer hashtagcarrière hashtagloopbaancoaching hashtagloopbaanontwikkeling hashtagloopbaanadvies